Šperos.lt > Chemija
Chemija

(402 darbai)

Laboratorinių darbų technika (4)Literatūrinė apžvalga. Darbo tikslas. Susipažinti su laboratorinių darbų atlikimo technologija ir bandymų rezultatų skaičiavimo ir įforminimo tvarka. Darbo metodika. Bandymų duomenys, reakcijų lygtys ir gautų rezultatų aptarimas. Išvados. Skaityti daugiau
Laboratorinių darbų technika (5)Darbo tikslas: titravimu nustatyti medžiagos tirpalo koncentraciją, suvokti laboratorinių darbų techniką. Darbo eiga. Pagrindinės formulės. Bandymų duomenys ir rezultatų aptarimas. Išvados. Skaityti daugiau
Laboratorinių darbų technika. TitravimasTirpalų matavimas titravimo metodu. Tirpalo koncentracijos nustatymas bei grynos medžiagos masės tirpale apskaičiavimas. Saugus elgesys su cheminėm medžiagom chemijos laboratorijose. Skaityti daugiau
Laboratorinių darbų technika. Titravimas (2)Darbo tikslas: Tikslas: Apskaičiuoti: nesureagavusio šarmo tirpalo koncentraciją, nesureagavusio šarmo kiekį g 100 ml tirpalo, metalo druskos ir šarmo reakcijai paimto natrio hidroksido kiekį gramais (kai V=20 ml, CN=1), reakcijai suvartoto šarmo kiekį g. Parašyti druskos reakciją su šarmu ir apskaičiuoti susidariusio metalo hidroksido kiekį gramais. Skaityti daugiau
Lėkštinių ir įkrautinių kolonų hidrodinamikaDarbo tikslas: išnagrinėti lėkštinių ir įkrautinių kolonų konstrukciją ir veikimo principą, nustatyti sausų ir laistomų kolonų hidraulinio pasipriešinimo koeficientus. Teorinė dalis. Aparatūra. Darbo rezultatai. Sausos lėkštinės kolonos tyrimai. Laistomos lėkštinės kolonos tyrimai. Įkrautinės kolonos tyrimai. Skaityti daugiau
Liepsnos kokybinių pokyčių tyrimas keičiant degiojo mišinio sudėtįDarbo tikslas. Darbo schema. Darbo eiga. Propano degimas. Skaičiuoju propano degimo temperatūrą. Išvada. Skaityti daugiau
Maisto biochemijaFermentų tyrimas. Angliavandenių apykaitos procesų tyrimas. Tulžies tyrimai Kiekybinis chotesterino nustatymas kraujo serume. Riebalų kitimo produktų nustatymas Rūgštinių ir šarminių albuminatų susidarymas Kraujo krešėjimo tyrimas. Albuminų frakcijos išskyrimas. Jungiamųjų audinių tyrimai. Želatinos savybių nustatymas. Skaityti daugiau
Maisto komponentų kitimas terminio poveikio metu ir įtaka žmogaus organizmuiPagrindinių maisto komponentų (baltymų, riebalų, angliavandenių) kitimas terminio poveikio metu. Susidariusių produktų įtaka žmogaus organizmui. Įvadas. Angliavandeniai. Angliavandenių pokyčiai terminio apdorojimo metu. Riebalai. Riebalų pokyčiai terminio apdorojimo metu. Baltymai. Baltymų pokyčiai terminio apdorojimo metu. Skaityti daugiau
Maisto medžiagosBaltymai, riebalai ir angliavandeniai. Jų reikšmė organizmui. Angliavandenių sandara ir paplitimas. Skaidulinės medžiagos. Su maistu gaunamas vanduo ir mineralinės medžiagos. Skaityti daugiau
Maisto medžiagos (3)Maisto medžiagos. Baltymai. Baltymų kiekis kai kuriuose maisto produktuose. Riebalai. Vitaminai. Riebalų lydymosi temperatūra. Angliavandeniai. Maisto produktų cheminė sudėtis ir kaloringumas. Maitinimosi rėžimas. Adenozintrifosfaro rūgštis (ATP). Skaityti daugiau
Maisto medžiagos (4)PowerPoint pristatymas. Maisto medžiagos. Pagrindinės maisto medžiagų grupės. Baltymai. Baltymų poreikis įvairaus amžiaus žmonėms. Būtiniausios aminorūgštys. Riebalai. Vis dar riebalai. Įvairių riebalų sudėtis. Angliavandeniai. Angliavandenių sandara ir paplitimas. Vitaminai. Svarbiausieji vitaminai. Kokius vitaminus organizmas gali pats susintetinti? Mineralinės medžiagos. Organizmui reikalingi cheminiai elementai. Cheminių elementų paskirtis ir šaltiniai. Skaityti daugiau
Maisto medžiagos (5)PowerPoint pristatymas. Baltymai. Riebalai. Riebalų struktūra. Angliavandeniai. Maisto piramidė. Maitinimosi režimas. Adenozintrifosfato rūgštis (ATP). Skaityti daugiau
Maisto priedai (3)Įvadas. Maisto priedai. Dažikliai. Konservantai. Antioksidantai. Emulsikliai. Stabilizatoriai. Rūgštingumą reguliuojanti medžiaga. Lipnumą reguliuojanti medžiaga (antiaglomerantas). Kietiklis. Saldikliai. Drėgmę išlaikanti medžiaga. Išvados. Priedai (1). Skaityti daugiau
Maisto produktų savybės: SviestasĮžanga. Produkto cheminė sudėtis. Maisto produktų komponentų savybės. Komponentų pokyčiai laikymo metu. Produkto svarba. Išvados. Skaityti daugiau
Masės pernaša ir hidrodinaminių procesų analizė šiuolaikinėse vaistų gamybos sistemoseĮvadas. Hidrodinamika. Debito lygtis. Bernulio lygtis. Skysčio tekėjimo pobūdis. Neniutoninių skysčių tekėjimas ir jų taikymo farmacijoje pavyzdžiai. Masės mainų procesai. Masės mainų procesų teorijos pagrindai. Masės mainų procesų fizikiniai pagrindai. Pagrindiniai masės mainų dėsniai. Adsorbcija. Jonų mainų procesai. Adsorbcijos proceso pagrindai. Skaityti daugiau
Medicininė chemijaTitrimetrinė analizė (acidimetrija, alkalimentrija). Cheminis ekvivalentas. Termodinamika. Sistemos savybės. I termodinamikos dėsnis. II termodinamikos dėsnis. Cheminė pusiausvyra. Cheminės reakcijos greitis. Veiksniai, lemiantys cheminės reakcijos greitį. Koncentracijos įtaka. Aktyvacijos energija. Katalizė. Tirpalai. Neelektrolitų tirpalai. Koligativynės tirpalų savybės. Osmosas ir osmosinis slėgis. Dujų tirpumas skysčiuose. Kietų medžiagų tirpumas. Liuiso teorija. Buferinės sistemos. Kraujo buferinės sistemos. Kompleksiniai junginiai, supratimas apie metalo ligandinę homeostazę, sunkiųjų metalų toksinio veikimo mechanizmas. Kompleksinių junginių patvarumas. Paviršiaus reiškiniai ir jų svarba biologijoje ir medicinoje, absorbsija skystais ir kietais absorbentais. Traubės taisyklė. Koloidinių sistemų kinetinės savybės. Elektrinės koloidinių sistemų savybės. Elektrokinetinis potencialas. Stambiamolekulinės medžiagos. Klampumas. Išsudymas ir koacevacija. Osmosinis slėgis. Organinių junginių reakcijos mechanizmas. Organinių junginių izomerija. Brionstedo teorija. Skaityti daugiau
Medieną skaldantys mikroorganizmaiĮvadas. Miško dirvožemių biologinis aktyvumas. Amonifikacinė ir nitrifikacinė dirvožemių galia. CO2 išsiskyrimo intensyvumas. Celiuliozės skaldymo intensyvumas. Beazotinių junginių virsmai. Vandenyje tirpių organinių junginių skylimas. Hemiceliuliozė. Krakmolas. Pektinai. Celiuliozė. Riebalai. Angliavandeniai. Ligninai. Celiuliozę skaldantys mikroorganizmai. Išvados. Skaityti daugiau
Medienos ir polichromijos pažeidimai. Medienos apsaugos ir tvirtinimo medžiagosMedienos apsaugos ir tvirtinimo medžiagos. Įvadas. Medienos cheminė sudėtis. Medienos sandara. Balana, branduolys ir brandžioji mediena. Rievės. Žievė, brazdas. Medienos rūšių atpažinimo metodika. Polichrominio sluoksnio struktūra. Grunto sluoksnis. Dažų sluoksnis. Apsauginis sluoksnis. Medienos savybės. Drėgmė. Drėgmės kiekio nustatymas. Medienos matmenų pasikeitimas. Medienos technologinės savybės. Medienos tankis. Medienos ydos. Veiksniai įtakojantys medienos savybes. Supjovimo būdas. Veiksniai, sukeliantys medienos ir polichromijos irimą. Netinkama temperatūra. Netinkamas santykinis oro drėgnis. Temperatūros ir santykinio oro drėgnio kontrolė. Medienos pažeidimai. Cheminiai pažeidimai. Biologiniai pažeidimai. Polichromijos pažeidimai. Polichromijos restauravimas ir medžiagų parinkimas. Medienos (archeologinės) konservavimas ir restauravimas. Išvados. Skaityti daugiau
Medžiagos agregatinės būsenosĮvadas. Medžiagos. Skystis. Dujos. Kieti kūnai. Skaityti daugiau
Medžiagų sandaros rentgenografinis tyrimasTikslas. Metodo esmė. Prietaisai. Bandinio paruošimas. Bandymas. Rentgenogramų matavimas ir skaičiavimai. Išvados. Skaityti daugiau
......