Kiekvienas iš mūsų valgydami įvairiausius maisto produktus, net nesusimąstome kokia produkto, kurį valgome sudėtis, kas jam suteikia tokia ryškia spalvą, kodėl nesuglemba, kaip taip ilgai išlieka tinkamas vartoti ir t.t. Tačiau po to, kai suvalgome pastebime sudėtyje prirašytų įvairiausių nesuprantamų kodų: pavienių raidžių su šalia prirašytomis skaičių kombinacijomis, kurios papraščiausiam žmogui nėra žinomos. Tai maisto priedai – medžiagos, kurios nėra vartojamos kaip atskiri maisto produktai ir kaip tipiniai maisto produktų ingredientai. Jos dedamos dėl technologinių tikslų ir tampa pačios ar jų dariniai maisto produktų sudedamąja dalimi.
Maisto priedų vartojimo principai:
• Maisto priedų vartojimas maisto produktuose turi būti nekenksmingas vartotojų sveikatai;
• Draudžiama vartoti maisto priedus maisto gedimui, nekokybiškai žaliavai ar gatavam produktui maskuoti;
• Už tinkamą maisto priedų vartojimą technologiniame procese atsakingas gamintojas;
• Maisto priedų į maisto produktus turi būt dedama tiek, kiek būtina pasiekti technologiniam efektui, bet neviršijant laeidžiamų kiekių, nurodytų minėtoje HN;
• Maisto saldiklių, dažiklių ir konsevantų negali būt dedama į maistą kūdikiams;
Gali būt vartojami tik Sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta tvarka įregistruoti Lietuvoje maisto priedai ir jų mišiniai;
Taigi šiame savarankiškame darbe pamėginsiu bent dalinai supažindinti su tomis "neaiškiomis kombinacijomis" – maisto priedais, kuriuos išrinkau iš tų produktų, kuriuos valgiau, tačiau tai bus tik iš vienos kategorijos maisto produktų, t.y. konditejos gaminių, miltinių kepinių.
Suteikia maisto produktui spalvą ar ją atgaivina, turi natūralių maisto produktų ir žaliavų sudedamųjų dalių, nevartojami kaip maisto produktai ir kaip jų sudedamos dalys.
Trūkumas – jautrumas aplinkos fizikiniams ir cheminiams veiksniams (temperatūrai ir kt.), ne visi dažikliai tinka rūgštiems produktams, taip pat negali būti naudojami pagrindinių maisto produktų grupių gamyboje, t.y pieno, duonos, mėsos, aliejaus, kiaušinių ir kt. Produktū gamyboje.
E 101 - riboflavinas, B2 vitaminas, dažiklis.Vartojamas pieno ir kitų produktų gamyboje.
E 110 – saulėlydžio geltonasis dažiklis. Naudojamas kepiniuose, konditerijoje ir kt. gaminiuose.
E 124 – Ponso 4R, Kochinelas raudonasis A, dažiklis.Vartojamas konditerijoje, kepinių gamyboje.Suteikia ryškesnę ir stabilesnę spalvą.
E 160a – Karotenų mišinys, beta karotenas, dažiklis. Pasižymi provitamino A savybėmis. Aliejinis tirpalas naudojamas maisto produktams, turintiems savo sudėtyje riebalų, spiritinis – konditerijos gaminiams, vaisių gėrimams bei koncentratams nuspalvinti.
E 170 – kalcio karbonatas, dažiklis, stabilizatorius, lipnumą reguliuojanti medžiaga. Naudojama fermantinių sūrių, žuvies, konditerijos, alkoholio gaminių spalvinimui. ...