Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Chemija>Citrusiniai vaisiai
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Citrusiniai vaisiai

  
 
 
123456789101112131415
Aprašymas

Maisto chemijos savarankiškas darbas. Įvadas. Apelsinas. Citrina. Granatas. Greipfrutas. Mandarinas. Oranžinės spalvos citrusiniai vaisiai (apelsinai) genda greičiau už geltonos spalvos citrusinius vaisius? Produkto svarba. Vitaminas C. Funkcijos. Poreikis. Stoka (trūkumas). Perteklius. Mineralai. Natris. Kalis. Kalcis. Magnis. Geležis. Cinkas. Selenas. Jodas. Išvados.

Ištrauka

Kiekvienas žinome kas yra citrusiniai vaisiai. Tai apelsinas, mandarinas, citrina, granatas greipfrutas ir kt. Mes juos valgome, nes jie yra skanus ir juos yra sveika valgyti. Kartais valgydami šiuos vaisius, net nepagalvojame, kad kartu su jais, mes gauname, mūsų organizmui reikalingu medžiagų. Ypač vitamino C, kurio yra gausu citrusiniuose vaisiuose. Bet ir ne tik šiuose vaisiuose yra mums reikalingų medžiagų.
Citrusiniai vaisiai vartojami įvairiai. Dėl malonaus skonio ir juose esančių vitaminų. Jie dažniausiai valgomi arba iš jų gaminamos sultys. Citrusiniai vaisiai be vitaminų turi daug organinių rūgščių, eterinių aliejų, glikozidų, flavonoidų, alkaloidų ir kitų medžiagų.
Šie vaisiai plačiai vartojami gydomajai ir dietinei mitybai. Vietiniai gyventojai neretai jais gydo įvairias ligas. Jie taip pat renka subtropikų ir tropikų augalų, turinčių vaistinių savybių, lapus, žievę ir kitas augalų dalis. Kai kurie citrusų ir kiti pietinių augalų vaisiai vartojami farmacijoje.
Jeigu kalba eina apie profilaktinį gydyma nuo persišaldymų. Pagrindinis herojus yra, žinoma, vitaminas C. Šiuo atveju gamta nepasigailėjo žmogaus. Dauguma gyvybės rušių žemėje gali patys pasigaminti vitaminą C, tik žmogus, jūros kiaulytės bei beždžiones jo patys pasigaminti negali. Todėl mes turime jį įsisavinti su maisto produktais. Infekcinės ligos išnaudoja labai daug vitamino C rezervų iš mūsų organizmo, todėl reikia stengtis jį nuolat papildyti.

Pirmosios patikimos žinios apie apelsiną siekia 2200 m. pr. m. e. Tais senais laikais jis jau buvo auginamas pietų Kinijoje. Europoje apelsinai atsirado XV a.
Apelsinas priklauso rūtinių šeimai. Tai visžalis medis, jo vainikas rutuliškas, lapai odiški, kiaušiniški, žiedai balti, kvapūs. Vaisiai rutuliški, su standžia oranžinė luobele ir saldžiu, šiek tiek rūgštoku minkštimu. Vaisių minkštimas labai skanus, jis valgomas žalias. Iš apelsinų daromi džemai, cukatai, jais aromatizuojami konditerijos gaminiai. Apelsinų eterinis aliejus gaminamas iš luobelės, jo dedama į vaisinius gėrimus ir degtinę, pieno pramonės ir parfumerijos gaminius. Ypač paplitusios apelsinų sultys - vienos mėgiamiausių ir vertingiausių vaisių sulčių. Jos kaip ir švieži vaisiai, turi cukraus (beveik 7 %), organinių rūgščių (citrinos ir kt.), pektininių medžiagų, daug druskų ( iš jų 197 mg % kalio), dažinių medžiagių, fitoncidų ir vitamino C (60 mg %),B1 ir B2, provitamino A.
Dėl vitaminų komplekso aplesinai ir jų sultys yra efektyvus vaistas nuo hipovitaminozių ir avitaminozių ir tinka jų profilaktikai. Apelsinai turi stiprių fitoncidų, užmušančių kai kurias ligas sukeliančius mikrobus, todėl jų sultimis kartais galima gydyti infekuotas žaizdas ir opas. Daugiausia apelsinai vertinami dėl jų dietinių savybių. Saldžiarūgštis minkštimas, šviežios ar konservuotos sultys sužadina apetitą ir gerina virškinimą. Žmonėms, kuriems nuolat užkietėja viduriai, rekomenduojama apelsinus valgyti ar gerti sultis rytą nevalgius ir vakare prieš miegą. Apelsinų negalima valgyti, kai sergama skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige, gastritais su padidėjusiu skrandžio sulčių rūgštingumu ir paūmėjus žarnyno uždegimui. Kadangi apelsinuose yra daug kalio, askorbininės rūgšties ir kitų vitaminų, juos naudinga valgyti, sergant hipertonine liga, ateroskleroze, kepenų ligomis, nutukimu, podagra.
Apelsinų luobelės kvapas atbaido kandis. Nuo kandžių rūbų laikymo vietose dedama džiovinta kelių apelsinų luobelė.
Nesenai įrodyta, kad apelsinų luobelėje esančios rūgštys naikina įvairias bakterijas. Panašių antibiotinių savybių turi ir kitų citrusų sulčių rūgštys. Šie natūralūs antibiotikai labai efektyvūs, tinka jie medicinai, kosmetikai ir maisto pramonei. Tik keli lašai apelsinų rūgšties, įpiltos i 1 l pieno, kelias savaites neleidžia jam surūgti. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2006-05-18
DalykasChemijos referatas
KategorijaChemija
TipasReferatai
Apimtis14 puslapių 
Literatūros šaltiniai5
Dydis23.72 KB
AutoriusAiste
Viso autoriaus darbų1 darbas
Metai2006 m
Klasė/kursas1
Mokytojas/DėstytojasI. Šostakienė
Švietimo institucijaKauno kolegija
Failo pavadinimasMicrosoft Word Citrusiniai vaisiai [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Referatai
  • 14 puslapių 
  • Kauno kolegija / 1 Klasė/kursas
  • I. Šostakienė
  • 2006 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą