Išplėstinė paieška
 
 
 
   
   
   
-1
naudingas 0 / nenaudingas -1

Duona

  
 
 
123456789101112131415
Aprašymas

Pagrindinių duonos rūšių cheminė sudėtis. Duonos komponentų cheminės savybės ir pokyčiai maisto ruošimo metu. Alkoholinis rūgimas. Pienarūgštis rūgimas. Duonos pokyčiai laikymo metu. Duonos sudedamųjų elementų apykaita. žmogaus organizme ir jų svarba žmogaus organizmui. Išvados. Darbas iliustruotas paveikslėliais.

Ištrauka

Duonos – pyrago gaminiai yra svarbiausias maisto produktų.Duonos gamyba susideda iš šių pagrindinių procesų:
# žaliavos paruošimo
# tešlos paruošimo
# tešlos rūgimo
# duonos kepimo ir jos atšaldymo
Žiūrint energetinės vertės, baltymų, mineralinių druskų, vitaminų vertingumo, duona yra pagrindinis maisto produktas.Sunaudojant kasdien 300 g.ruginės duonos iš šviestinių miltų ir 200 g. Pyrago iš I rūšies kvietinių miltų, gaunama 37,6 % reikalingos bendros energetinės vertės, 40,6 % visų baltymų, 73 % augalinių baltymų, nepakeičiamų amino rūgščių: 36 % triptofano, 44,4 % treonino, 19,4 %metionino, 16,1 % kalcio, 51,8 % fosforo, 58,7 %geležies, 63,8 % magnio, 41 % vitamino B1, 26,8 % vitamino B2 ir t.t.
Duonoje visiškai nėra vitamino A, C, D.
Duona gali būti:

Kaip matome iš 1 lentelės, cheminė duonos sudėtis priklauso daugiausiai nuo miltų pavidalo ir jų rūšies. Žemesnių rūšių miltuose (šviestiniuose ir 2 – os rūšies) baltymų ir riebalų daugiau, negu aukštesnių rūšių miltuose.Todėl duona iškepta iš žemesnių rūšių miltų, turi daugiau baltymų ir riebalų.Tačiau duona iš aukštesnių rūšių miltų yra vertingesnė, nes baltą duoną žmogaus organizmas įsisavina geriau, negu duoną iš tamsių miltų.Pagerintos ir ypatingai pagerintos rūšys yra dar vertingesnės, nes į jų receptūrą įeina cukrus, riebalai ir kiti kaloringi produktai.
Be baltymų, riebalų ir angliavandenių, į duonos gaminius įeina vitaminai B1, B2, PP, taip pat mineralinės medžiagos: fosforas, kalcis ir geležis.
Duonos gaminiams naudojama žaliava skirstoma į pagrindinę (miltai, vanduo, druska, mielės) ir pagalbinę (cukrus, riebalai, kiaušiniai ir kt. )
Miltai daugiausiai naudojami ruginiai ir kvietiniai.
Geriamasis vanduo, naudojamas duonos gamybai, turi būti šiltas, kad tešla būtų 27 - 300 temperatūros (palankiausia mielėms vystytis), ir turi atitikti sanitarinius reikalavimus.
Mielės reikalingos tešlai išpurenti. Daugiausiai naudojamos presuotos mielės.Mielės, purendamos tešlą, skaldo miltų cukrų į spiritą ir angliarūgštę, kuri, plėsdamasi, kelia tešlą, daro ją akytą.Skystose mielėse, be mielių grybelių, yra pienrūgščių bakterijų, kurios miltų cukrų paverčia pieno rūgštimi. Pieno rūgštis gerai veikia fizines tešlos savybes ir padeda vystytis mielių grybeliams.Ruginei tešlai purenti vietoj mielių naudojamas raugas, t.y tešla, likusi nuo ankščiau keptos duonos. Rauge yra mielių grybelių ir daug pienrūgščių bakterijų.
Druska suteikia duonai skonį, taip pat gerina tešlos ir duonos konsistenciją. Priklausomai nuo gaminių, jos dedama nuo 1 iki 2%.
Cukrus pagerina duonos kokybę ir pakelia jos maistinę vertę.
Riebalai padidina duonos maistinę vertę ir pagerina jos skonį. Kepant duoną, naudojami gyvuliniai riebalai (lydytas ir paprastas sviestas, kiauliniai taukai )ir augaliniai riebalai (saulėgrąžų, medvilnės aliejai)
Kiaušiniai dedami į tešlą, taip pat jais aptepamas ypatingai pagerintų pyrago gaminių paviršius, kad jis maloniai blizgėtų.
Iš prieskonių kepant duoną, naudojami kmynai, kalendra, ajero lapai ir kt. Jie suteikia duonai ypatingą skonį ir aromatą, taip pat sustiprina mielių grybelių veiklą. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2005-05-30
DalykasChemijos referatas
KategorijaChemija
TipasReferatai
Apimtis14 puslapių 
Literatūros šaltiniai0
Dydis137.89 KB
Autoriuskristina
Viso autoriaus darbų1 darbas
Metai2005 m
Klasė/kursas0
Mokytojas/DėstytojasI.Šostakienė
Švietimo institucijaKauno kolegija
Failo pavadinimasMicrosoft Word Duona [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Referatai
  • 14 puslapių 
  • Kauno kolegija
  • I.Šostakienė
  • 2005 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
-1
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą