Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Chemija>Chimopapainas
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Chimopapainas

  
 
 
1234567891011
Aprašymas

Įvadas. Darbo tikslas aprašyti naują gryninimo procedūrą, kruopščius testus ir įrodyti, kad chimopapainas yra vienas baltymas, pasitaikantys keliuose formose, ir taip pat kaip atpažinti dirbtines jo formas. Eksperimentas. Šviežios papajos pieno sultys. Chromatografijoje analizuojama sausos ir šviežios papajos sultys. Chimopapaino išgryninimas. Katijonų-mainų chromatografija. Fermentinio aktyvumo nustatymas. Aktyvaus cisteino proteazės antras titravimas. Rezultatai ir jų aptarimas. Analizė sausos ir šviežių papajos sulčių. Sausos papajos sulčių chimopapaino gryninimas. Gryno chimopapaino laikymas. Išvados.

Ištrauka

Papaja, dar melionmedžiu vadinamas, iki 8 m užaugantis, dideliais stiebo viršūnėje susiformavusiais lapais žolinis augalas šiek tiek primena palmę. Labai viliojanti papajų biocheminė sudėtis. Visame augale (stiebe, lapuose, neprinokusiuose vaisiuose) yra balto pieningo skysčio - latekso, kurio pagrindinės veikliosios medžiagos yra papainas ir chimopapainas, pasižyminčios antimikrobiniu ir antitoksiniu poveikiu. Jos stabdo puvimo bakterijų veiklą, veikia deginančiai rankas ir akis, todėl neprinokusius vaisius reikia liesti atsargiai. Papainas vartojamas alui šviesinti, odų pramonėje, dideli jo kiekiai suvartojami farmacijoje.[18] Chimopapainas yra proteazė– baltymus skaidantis fermentas, kurį naudoja mėsai minkštinti (dedą į miltelinius mėsos minkštiklius). Pietų Amerikos gyventojai papają mėsos minkštinimui naudoja tūkstančius metų. [17]. Chimopapainas - iš papajų vaisių gaunamas natūralus fermentas, kuris nepažeisdamas dantų emalio ardo dantų apnašų baltyminę struktūrą.
Natūralus fermentas chimopapainas švelniai balina dantis nepažeisdamas dantų emalio bei šalina apnašas, susidariusias per dieną dėl kavos, arbatos, tabako, raudonojo vyno
Cisteino proteazių chimopapainas yra gausiausias baltymas randamas neprinokusiose papajos vaisių sultyse. Jis neseniai įgavo medicininę svarbą, gydant nugaros sužeidimus. Jo injekcijos tirpdo slankstelius, kurie užspaudžia nugaros nervą. Chimopapainas, išgrynintas iš sauso vaisiaus sulčių, yra heterogeniškos katijonų mainų (sprendžiant pagal jo elgesį) chromatografijoje. Paprastai, pirmoji išplauta medžiaga iš kolonėlės vadinama chimopapainu A, o sekantis nepilnai atsiskyręs pikas laikomas chimopapainu B.[1] Iš ankstesnių bandymo rezultatų su tiolinių grupių reaktyvumu yra žinoma , kad chimopapaino A aktyvusis centras yra kitur nei chimopapaino Mokslininkai 1983m. izoliavo chimopapaino formą, kuri yra tarpinė forma tarp A ir B.[2] Todėl buvo pasiūlyta naują papajos cisteino proteazėms nomenklatūrą, pagal kurią 4 chimopapainai identifikuojami pagal jų tiolinių grupių išsidėstymą, kurį parodė dviejų protonų padėties reaktyvumo tyrimas ir išplovimo padėtis iš katijonų mainų kolonos.[3] Chimopapaino gryninimas yra ypatingai sudėtingas, netik todėl, kad jo fizinės ir cheminės savybės yra pašios į kitų papajos sulčių komponentų, bet ir todėl, kad yra daug jo chromatografinių formų.[4]
Šio darbo tikslas aprašyti naują gryninimo procedūrą, kruopščius testus ir įrodyti, kad chimopapainas yra vienas baltymas, pasitaikantys keliuose formose, ir taip pat kaip atpažinti dirbtines jo formas. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2010-05-10
DalykasChemijos kursinis darbas
KategorijaChemija
TipasKursiniai darbai
Apimtis9 puslapiai 
Literatūros šaltiniai16 (šaltiniai yra cituojami)
Dydis428.47 KB
AutoriusNerijus
Viso autoriaus darbų1 darbas
Metai2009 m
Klasė/kursas3
Mokytojas/DėstytojasM. Zaveckas
Švietimo institucijaVilniaus Gedimino Technikos Universitetas
FakultetasFundamentinių mokslų fakultetas
Failo pavadinimasMicrosoft Word Chimopapainas [speros.lt].doc
 

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Kursiniai darbai
  • 9 puslapiai 
  • Vilniaus Gedimino Technikos Universitetas / 3 Klasė/kursas
  • M. Zaveckas
  • 2009 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą