Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Chemija>Obuoliai (2)
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Obuoliai (2)

  
 
 
12345678910111213141516
Aprašymas

Įvadas. Obuolių cheminė sudėtis. Produkto komponentų cheminės savybės. Vanduo. Mineralinės medžiagos. Angliavandeniai. Vitaminų savybės. Rūgštys. Lipidai. Antociandų, fitocidų, polifenolų savybės. Komponentų pokyčiai laikymo metu. Vanduo. Baltymai. Vitaminai. Angliavandeniai. Kitų medžiagų kitimas. Produkto virškinimas žmogaus organizme. Virškinimas. Virškinimas burnoje ir skrandyje. Virškinimas žarnyne. Obuolių nauda ir žala žmogaus organizmui. Išvados.

Ištrauka

Obelis – rausvažiedžių šeimos medis, užaugantis iki 10 m aukščio, sunokinantis dažniausiai apvalios formos, įvairių dydžių, spalvų ir skonio vaisius. Manoma, kad obelų tėvynė Mažoji Azija Kaukazas, o šių vaismedžių auginimo istorija siekia pirmykščių žmonių amžių. Senoviniuose Romos ir Graikijos raštuose randama aprašų, kaip auginti, prižiūrėti vaismedžius. Senovės romėnai jau žinojo 35 obelų rūšis. Iš Graikijos ir Romos obelys pasklido Vakarų Europą. Manoma, kad šiuo metu auginamos dešimtys tūkstančių obelų veislių yra trijų veislių obelų, augusių Artimuosiuose Rytuose ir Balkanuose. Nėra žinoma, kur obelys pradėtos auginti pirmiausia, tačiau obuolius, jau vartojo senovės Egipto gyventojai. Obuoliai - vieni iš seniausių vaisių, laikomi sveikatos ir jaunystės eliksyru. Sveikos mitybos piramidėje obuoliai yra vaisių grupėje, o vaisių rekomenduojama per dieną suvalgyti po 2-4 porcijas.

Kaip visų vaisių ir daržovių, obuolių cheminė sudėtis nėra pastovi. Ji kinta augimo, nokimo metu, priklauso nuo veislės, prinokimo laipsnio, nuėmimo laiko, laikymo sąlygų bei trukmės ir kt. veiksnių.
Veikiami saulės obuoliai sukaupia įvairių organinių medžiagų bei vitaminų. Iš obuoliuose esančių rūgščių daugiausia yra obuolių rūgšties. Nedaug yra vyno, citrinos, rūgštynių, boro rūgšties, vidutinis jų kiekis 0.9%,o ph 3,4.Augant ir formuojantis vaisiams, rūgščių kiekis nuolat didėja.100g. obuolių žievelės yra 107-478 mg flavonų. Obuolių sėklose randama 0.6% gliukozido(amigdalinas), riebiojo aliejaus ir jodo. Lipidų daugiau yra augimo taškuose ir sėklose, įeina į struktūrinių gyvos ląstelės elementų sudėtį: vaisiaus minkštime 0.1-0.2%, žievelėje-2.0%, sėklose-14%. Bendras riebalų kiekis yra apie 1%. Vitaminas C yra trijų formų: askorbino rūgštis, dehidroaskorbinorūgštis ir askorbigenas. Vitamino C daugiau yra odelėje negu minkštime.Taip pat žievelėje daug yra kitų vitaminų, eterinių aliejų, flavonoidų. Polifenolių ir krakmolo kiekis priklauso nuo vaisiaus prinokimo laipsnio, daugiau jo turi neprinokę obuoliai. Polifenolių randama 0.03%-0.3%. Obuolių aromatą sudaro 200 junginių. Obuolių aromatines medžiagas galima suskirstyti į 3 frakcijas. 1. Alkoholiai, sudarantys 92% lakiųjų medžiagų ir susidedantys iš metilo, etilo, propilo, butilo, izobutilo, d-2-metilo ir heksilo alkoholių. 2.Karboniliniai junginiai sudarantys 6% ir susidentys iš aceteldehido, acetono, kaprilinio aldehido ir 2-heksenalio. 3 Esteriai sudarantys 2% lakiųjų medžiagų ir susidedantys iš sviesto ir kaprono rūgščių etilo esterių, eteris, 2- propilinio butilinio alkoholių, skruzdžių, acto, ir propioninės rūgščių. Obuolių odelė turi daugiau eterinių aliejų negu minkštimas. Nokstant acetaldehido ir etilo alkoholio kiekis didėja, didesnė jų koncentracija yra žievelėj. Į obuolių vaškinio apnašo sudėtį įeina parafiniai, angliavandeniliai, nonakozanas ir heptokozenas ir makromolekuliniai alkoholiai, ursolinė rūgštis, esteriai. Tačiau didžiausią vaisiaus dalį sudaro vanduo, 85% visos masės.Bendras sausų medžiagų kiekis yra iš svarbiausių kokybės rodiklių, apibūdinančių gatavos produkcijos išeigą. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2008-12-11
DalykasChemijos referatas
KategorijaChemija
TipasReferatai
Apimtis14 puslapių 
Literatūros šaltiniai5
Dydis33.43 KB
AutoriusNijolė
Viso autoriaus darbų13 darbų
Metai2006 m
Klasė/kursas1
Mokytojas/DėstytojasRepečkienė
Švietimo institucijaKauno kolegija
FakultetasVerslo vadybos fakultetas
Failo pavadinimasMicrosoft Word Obuoliai (2) [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Referatai
  • 14 puslapių 
  • Kauno kolegija / 1 Klasė/kursas
  • Repečkienė
  • 2006 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą