Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Chemija>Kava (3)
   
   
   
1
naudingas +2 / nenaudingas -1

Kava (3)

  
 
 
12345678910111213
Aprašymas

Įvadas. Kavos cheminė sudėtis. Kavos elementų cheminės savybės. Komponentų pokyčiai laikymo metu. Produkto virškinimas žmogaus organizme. Riebalų skilimas virškinimo procese. Angliavandenių skilimas virškinimo procese. Baltymų skilimas virškinimo procese. Kofeino poveikis žmogaus organizmui. Kavos nauda ir žala. Išvados.

Ištrauka

Kava yra kavamedžio Coeffea vaisių perdirbtų sėklų produktas. Manoma, kad kava pavadinta pagal jos tėvynės Etiopijos vietovę Kefa. Kiti teigia, jog pavadinimas kava yra kilęs iš arabiško žodžio kaavi.
Kava vartojama gėrimui ruošti. Jos dedama ir į kai kuriuos alkoholinius bei nealkoholinius gėrimus, konditerijos gaminius. Kavos gėrimas labai paplitęs pasaulyje. Jis aktyvina nervų sistemos veiklą , didina skrandžio sekreciją , bet daug vartojant gali būti kenksmingas , ypač sergant širdies ir kraujagyslių ligomis.
Kavos pupelių kelias prie mūsų stalo prasideda iš toli. Afrikos , Amerikos ir Azijos tropikuose auga visžaliai lipikinių šeimos medžiai ir krūmai. Šią šeimą sudaro apie 5 tūkstančius rūšių , 50 iš jų - kavamedžiai , karių vaisiai leidžia mums mėgautis skaniu ir kvapiu gėrimu.
Statistiniai duomenys įvairūs , jei rodo , kad per metus kiekvienas Lietuvos gyventojas suvartoja 2 kilogramus kavos , o , pavyzdžiui, kaimynai latviai – 1,7-2,3 kilogramus , estai – 2,4 kilogramus.
XVIII amžiuje prancūzų diplomatas Taleiranas apibūdindamas kavą sakė, kad ji turi būti "Juoda kaip velnias karšta kaip pragaras, tikra kaip angelas ir karšta kaip meilė". Tą pati patvirtina ir arabų patarlė.

Žaliavinės kavos grūduose yra vidutiniškai :
9 – 12 % vandens ,
0,6 – 2,4, % kofeino
7 – 9 % cukraus ,
12 % riebalų ,
13 % azotinių medžiagų ,
23 % celiuliozės ,
8 % rauginės rūgšties ,
4 % pelenų ,
6 % pentazanų ,
12 % dekstrino.
Pagrindinės medžiagos , dėl kurių kava vartojama gėrimai , yra alkaloidas kofeinas ir aromatinės kafeolio medžiagos.
Kavos gėrimas ruošiamas tik iš skrudintų pupelių. Skrudinant keičiasi pupelių sudėtis , susidaro naujų medžiagų , suteikiančių kavai būdingą skonį ir aromatą. Aromatinių medžiagų kavoje yra daugiau kaip 400. kartumo suteikia rauginės medžiagos.
Skrudintose pupelėse vidutiniškai yra :
1,05 % kofeino,
12,2 % riebalų ,
11,7 % baltyminių medžiagų, angliavandenių, organinių rūgščių, mineralinių medžiagų, B grupės vitaminų ir kitų. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2007-03-29
DalykasChemijos referatas
KategorijaChemija
TipasReferatai
Apimtis11 puslapių 
Literatūros šaltiniai5
Dydis16.05 KB
Autoriusgintare
Viso autoriaus darbų3 darbai
Metai2006 m
Klasė/kursas1
Mokytojas/DėstytojasIlona Šostakienė
Švietimo institucijaKauno kolegija
Failo pavadinimasMicrosoft Word Kava (3) [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Referatai
  • 11 puslapių 
  • Kauno kolegija / 1 Klasė/kursas
  • Ilona Šostakienė
  • 2006 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
+2
-1
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą