Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Chemija>Mineralinės medžiagos (4)
   
   
   
naudingas +1 / nenaudingas -1

Mineralinės medžiagos (4)

  
 
 
123456789101112131415
Aprašymas

Įvadas. Mineralinės medžiagos. Makroelementai. Fosforas. Kalis. Natris. Magnis. Geležis. Chloras. Siera. Mikroelementai. Manganas. Jodas. Fluoras. Varis. Chromas. Cinkas. Selenas. Išvados.

Ištrauka

Šiame referate yra apžvelgiamos mineralinės medžiagos ir jų svarba organizmui. Apžvelgiami visi mikroelementai ir makroelementai, aprašomi jų ypatumai, pertekliaus ir trūkumo pasekmės. Pasakoma mineralų geriausi šaltiniai, maisto produktai, kuriuose gausu tam tikrų mineralų, aprašomas mineralų poveikis organizmui, jų vartojimas. Aprašomos gresiančios ligos trukstan ar esant perdaug mineralų.

Tai medžiagos, kaip ir vitaminai, būtinos žmogaus mitybai. Mineralai skirstomi į dvi grupes:
• Makroelementai - mineralai, kurių organizme yra didesni kiekiai (natris, kalis, kalcis, magnis, fosforas, chloras, siera, geležis)
• Mikroelementai - mineralai, kurių organizme yra labai mažai (alavas, cinkas, chromas, fluoras, jodas, kobaltas, manganas, molibdenas, nikelis, selenas, vanadis, varis).
Mineralų reikia beveik visoms organizmo gyvybinėms reakcijoms. Mineralai reikalingi sudėtingiems baltymams sintetinti, fermentų, vitaminų, hormonų apykaitai, kraujo kūnelių gamybai, ląstelių medžiagų apykaitai. Jie svarbūs nervų sistemos veiklai, kraujo krešėjimui, endokrininių liaukų normaliai veiklai, širdies raumens darbui, krūtimi žindančiųjų pieno liaukų normaliai veiklai ir pieno sudėčiai. Pakankamai gaunant mineralų, ypač mikroelementų, didėja organizmo atsparumas infekcinėms ligoms.
Mineralai svarbūs vandens apykaitai, o jo 65 kg sveriančio žmogaus organizme yra net apie 40 litrų. Mineralų poreikis priklauso nuo to, kiek jų pašalinama iš organizmo, o kalcio, cinko ir vario poreikis didėja vartojant daug baltyminio maisto. Ypač didelę reikšmę mineralai turi skeleto ir dantų formavimuisi, augimui. Jie palaiko normalią šarmų ir rūgščių pusiausvyrą organizme.
Pagal šarmingumą ir rūgštingumą makroelementai skirstomi į dvi grupes:
• Šarminiai mineralai - kalcis, magnis, kalis, natris.
• Rūgštūs mineralai - fosforas, siera, chloras.
Maisto produktai, kuriuose yra daug kalcio, magnio, kalio ir natrio, yra šarmingi. Tai vaisiai, uogos, daržovės, ypač ankštinės, grietinė, kefyras.
Maisto produktai, kuriuose yra daug sieros, fosforo ir chloro, didina organizme rūgščių mineralų kiekį. Tai duona, kruopos, kiaušiniai, mėsa, žuvis. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2007-02-06
DalykasChemijos referatas
KategorijaChemija
TipasReferatai
Apimtis13 puslapių 
Literatūros šaltiniai6
Dydis25.08 KB
Autoriusasa
Viso autoriaus darbų7 darbai
Metai2006 m
Klasė/kursas3
Švietimo institucijaKlaipėdos valstybinė kolegija
Failo pavadinimasMicrosoft Word Mineralines medziagos (4) [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Referatai
  • 13 puslapių 
  • Klaipėdos valstybinė kolegija / 3 Klasė/kursas
  • 2006 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
+1
-1
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą