Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Chemija>Pieno, mėsos ir augalinės kilmės maisto produktų mineralinės sudėties savitumas
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Pieno, mėsos ir augalinės kilmės maisto produktų mineralinės sudėties savitumas

  
 
 
123456789101112131415161718192021222324
Aprašymas

Mineralinės medžiagos. Kalcio homeostazė. Fosforas. Magnis. Kalis. Natris. Chloras. Valgomoji druska, NaCl. Geležis. Varis. Kobaltas. Cinkas. Manganas. Selenas. Chromas. Jodas. Fluoras. Siera. Išvados.

Ištrauka

Šio referato tikslas yra susipažinti su įvairiomis mineralinėmis medžiagomis jų savybėmis ir savitumu maisto produktuose. Visa ši informacija padės man labiau įsigilinti į maitinimo verslo organizavimo programą. Ši tema aktuali tiems žmonėms, kurie rūpinasi savo sveikata ir nori būti sveiki ne tik jauname amžiuje, bet ir vėliau. Tikslui pasiekti aš pasitelkiau keletą knygų, kuriose
buvo išdėstyta išsami informacija apie mineralines medžiagas, jų savybes. Mano tikslas yra išsiaiškinti koks yra mineralinių medžiagų savitumas tam tikruose maisto produktuose. Gali bus išsiaiškinti kuri maisto medžiaga turi daugiausiai teigiamų savybių. Kuriuose maisto produktuose nedaug yra organizmui būtinų mineralinių medžiagų. Ar pienas, mėsa ir augalinės kilmės maisto produktuose pakankamai mineralinių medžiagų, kad organizmas galėtų normaliai vystytis.

Mineralinės medžiagos sudaro apie 4 % žmogaus kūno masės. Jos svarbios kaip ir kitos maisto medžiagos, nes būtinos, kad organizmas normaliai egzistuotų. Negaudamas su maistu mineralinių medžiagų, organizmas po kurio laiko žūtų. Šios medžiagos sąlygoja organizme normalius fiziologinius procesus. Be mineralinių medžiagų negali egzistuoti baltymai. Mineralinių medžiagų, kurių daugiau yra gamtoje, daugiau būna ir gyvuose organizmuose.
Mineralinės medžiagos tiesiogiai ar netiesiogiai dalyvauja visuose gyvybiniuose procesuose. Įvairiuose organuose jų yra įvairiais kiekiais. 70 kg sveriančio žmogaus organizme būna 1050 g kalcio, 700 g fosforo, 245 g kalio, 175 g sieros, 105 g natrio, 105 g chloro, 35 g magnio, 3 g geležies. Iš jų kalcio ir fosforo daugiausia būna kauluose, o sieros – odoje, plaukuose bei naguose, kalio – ląstelėse, natrio – organizmo skysčiuose ir kt. Mineralinės druskos, įeidamos į organizmo skysčių sudėtį, sudaro osmosinį slėgį, nuo kurio priklauso raudonųjų kraujo kūnelių forma. Jos įeina į sudėtinių organinių junginių sudėtį, pavyzdžiui, geležis – į hemoglobino, fosforas – į fosfatidų, jodas – į skydliaukės hormonų sudėtį ir kt. Mineralinės medžiagos svarbios nervų sistemos veiklai, endokrininių liaukų sekrecijai, kraujo krešėjimui ir kt.
Mineralinės medžiagos padeda išlaikyti pastovias aidinių baltymų koloidines savybes ir turi įtakos fermentų aktyvumui. Be to, mineralinės druskos reikšmingos virškinimo sultims susidaryti, kraujo forminių elementų gamybai, pieno liaukų sekrecijai bei pieno sudėčiai. Ypač svarbios mineralinės druskos vandens apykaitai. Nuo jų priklauso kraujo reakcija bei jos pastovumas, o kartu ir daugelis gyvybiškai svarbių funkcijų. Tiek kraujo, tiek kitų organizmo skysčių reakcijai nukrypti į šarminę ar rūgštinę pusę kliudo buferinės sistemos, kurias sudaro silpnų rūgščių su jų pačių druskomis mišiniai. Tai – fosfatinė, karbonatinė, hemoglobininė buferinės sistemos. Pastovią organizmo skysčių reakciją dar padeda palaikyti plaučiai, kurie pašalina anglies dioksido perteklių, taip pat inkstai, kurie su šlapimu pašalina pirminių (rūgščių) ir antrinių (šarminių) fosfatų perteklių. Kai žmogus daugiau valgo mėsišką maistą, tai jo šlapimas esti silpnai rūgščios reakcijos ir jame daugiau būna pirminių fosfatų. Kai daugiau valgoma daržovių, šlapimas esti silpnai šarminės reakcijos, nes išsiskiria antriniai fosfatai. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2006-12-18
DalykasChemijos referatas
KategorijaChemija
TipasReferatai
Apimtis21 puslapis 
Literatūros šaltiniai4
Dydis35.92 KB
Autoriusineta
Viso autoriaus darbų3 darbai
Metai2004 m
Klasė/kursas3
Mokytojas/DėstytojasE. Skorolskienė
Švietimo institucijaMarijampolės kolegija
Failo pavadinimasMicrosoft Word Pieno mesos ir augalines kilmes maisto produktu mineralines sudeties savitumas [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Referatai
  • 21 puslapis 
  • Marijampolės kolegija / 3 Klasė/kursas
  • E. Skorolskienė
  • 2004 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą