Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Chemija>Sviestas
   
   
   
2
naudingas +2 / nenaudingas 0

Sviestas

  
 
 
123456789
Aprašymas

Sviesto cheminė sudėtis. Sviesto komponentų cheminės savybės. Baltymai. Riebalai. Angliavandeniai. Sviesto komponentų pokyčiai laikymo metu. Baltymų pokyčiai laikymo metu. Riebalų pokyčiai laikymo metu. Angliavandenių pokyčiai laikymo metu. Sviesto virškinimas žmogaus organizme. Baltymų skilimas virškinimo procese. Riebalų skilimas virškinimo procese. Angliavandenių skilimas virškinimo procese. Sviesto svarba. Išvados.

Ištrauka

Sviestas – pieno produktas. Gaminamas išsukant grietinę ir atskiriant vandenį. Dažniausiai naudojamas kaip užtepas ant duonos, taip pat kepimui, pyragams, troškinimui bei padažams gaminti.
Sviesto yra gana daug tipų, besiskiriančių ongonoleptinėmis savybėmis, komponentų kiekiu, biologiniu vertingumu, paskirtimi.
Pagal naudojamą žaliavą skiriamos tokios grupės:
1.) Sviestas iš natūralios grietinėlės, gautos iš pieno;
2.) Išrūginis sviestas iš grietinėlės, gautos separuojant išrūgas;
3.) Lydytas sviestas gaunamas išskiriant riebalus, t.y. išlydant sviestą, (atskyrus nuolydas);
4.) Atstatytas (regeneruotas) sviestas, gaminamas iš lydyto sviesto (pieno riebalų) ir pieno plazmos.
Pagal paskirtį skiriami tokie produktai:
1.) Universalios paskirties (vartojami natūralūs, kulinariniams tikslams ir kt.); Visi sviesto tipai 72,5% ir didesnio riebumo taip pat lydytas sviestas ir pieno riebalai;
2.) Vartojami natūralūs; Įvairūs sviesto tipai našesnio kaip 72,5% riebumo (sumuštinių, vaisių, šokoladinis ir kt.,o taip pat visi universalios paskirties;
3.) Kulinariniams tikslams (kulinarinis, lydytas sviestas, pieno riebalai).

Sviestas dar gali būti skirstomas pagal cheminę sudėtį, skonį, kvapą. Sviesto asortimentas sąlyginiai gali būti suskirstytas į tris grupes:
1.) Sviestas, kurio riebumas yra 50-83,5%
Sviestas be priedų, kurio riebumas yra 61,5-82,5% Sviesto tipai: saldžios ir rūgščios grietinėlės (plazmos nuo 16% - 38,5%
Sviestas su priedais, kurio riebumas yra 52-62% Sviesto tipai: šokoladinis, vaisinis, medaus ir kt.
Sviestas specialios paskirties, kurio riebumas yra 50-82,5% Sviesto tipai: dietinis, kulinarinis, vaikų ir kt., su daliniu pieno riebalų pakeitimu.
2.) Sumažintos maistinės vertės sviestas, kurio riebumas yra 45-50% Sviesto tipai: stalo, žaliavinis ir kt.
3.) Padidinto riebumo sviestas, kurio riebumas yra 98-99,8% Sviesto tipai: lydytas sviestas, pieno riebalai. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2006-04-27
DalykasChemijos referatas
KategorijaChemija
TipasReferatai
Apimtis7 puslapiai 
Literatūros šaltiniai4
Dydis14.41 KB
Autoriusinuse
Viso autoriaus darbų10 darbų
Metai2006 m
Klasė/kursas0
Mokytojas/DėstytojasIlona Šostakienė
Švietimo institucijaKauno kolegija
Failo pavadinimasMicrosoft Word Sviestas [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Referatai
  • 7 puslapiai 
  • Kauno kolegija
  • Ilona Šostakienė
  • 2006 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
+2
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą