Sviestas – pieno produktas. Gaminamas išsukant grietinę ir atskiriant vandenį. Dažniausiai naudojamas kaip užtepas ant duonos, taip pat kepimui, pyragams, troškinimui bei padažams gaminti.
Sviesto yra gana daug tipų, besiskiriančių ongonoleptinėmis savybėmis, komponentų kiekiu, biologiniu vertingumu, paskirtimi.
Pagal naudojamą žaliavą skiriamos tokios grupės:
1.) Sviestas iš natūralios grietinėlės, gautos iš pieno;
2.) Išrūginis sviestas iš grietinėlės, gautos separuojant išrūgas;
3.) Lydytas sviestas gaunamas išskiriant riebalus, t.y. išlydant sviestą, (atskyrus nuolydas);
4.) Atstatytas (regeneruotas) sviestas, gaminamas iš lydyto sviesto (pieno riebalų) ir pieno plazmos.
Pagal paskirtį skiriami tokie produktai:
1.) Universalios paskirties (vartojami natūralūs, kulinariniams tikslams ir kt.); Visi sviesto tipai 72,5% ir didesnio riebumo taip pat lydytas sviestas ir pieno riebalai;
2.) Vartojami natūralūs; Įvairūs sviesto tipai našesnio kaip 72,5% riebumo (sumuštinių, vaisių, šokoladinis ir kt.,o taip pat visi universalios paskirties;
3.) Kulinariniams tikslams (kulinarinis, lydytas sviestas, pieno riebalai).
Sviestas dar gali būti skirstomas pagal cheminę sudėtį, skonį, kvapą. Sviesto asortimentas sąlyginiai gali būti suskirstytas į tris grupes:
1.) Sviestas, kurio riebumas yra 50-83,5%
Sviestas be priedų, kurio riebumas yra 61,5-82,5% Sviesto tipai: saldžios ir rūgščios grietinėlės (plazmos nuo 16% - 38,5%
Sviestas su priedais, kurio riebumas yra 52-62% Sviesto tipai: šokoladinis, vaisinis, medaus ir kt.
Sviestas specialios paskirties, kurio riebumas yra 50-82,5% Sviesto tipai: dietinis, kulinarinis, vaikų ir kt., su daliniu pieno riebalų pakeitimu.
2.) Sumažintos maistinės vertės sviestas, kurio riebumas yra 45-50% Sviesto tipai: stalo, žaliavinis ir kt.
3.) Padidinto riebumo sviestas, kurio riebumas yra 98-99,8% Sviesto tipai: lydytas sviestas, pieno riebalai. ...