Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Chemija>Cheminė maisto tarša ir jos sukeliami sveikatos sutrikimai
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Cheminė maisto tarša ir jos sukeliami sveikatos sutrikimai

  
 
 
12345678910111213
Aprašymas

Įvadas. Maisto priedai. Toksinį poveikį sukeliantys metalai. Pesticidai. Nitratai. Maisto kokybė. Išvados.

Ištrauka

Maistas yra vienas iš pagrindinių žmogaus egzistencijos poreikių, o jo kiekis ir kokybė lemia sveikatą. Maitas yra mitybos produktų, susidedančių iš organinių ir neorganinių medžiagų, visuma.
Mityba, organizmo aprūpinimas maisto medžiagomis yra svarbus veiksnys sveikatai. Žmonijos raidoje sveikatos problemos dažniausiai kildavo dėl maisto trūkumo. Iki XVIII amžiaus žmonės daugiausiai maitinosi produktais iš grūdų. Europoje svarbiausias maisto produktas buvo rupi ruginė duona. Plintant gyvulininkystei pradėta vartoti daugiau mėsos, pieno produktų. Maisto sudėtis, gaminimo ir vartojimo būdai ilgainiui tapo tradiciniai, susiformavo nacionaliniai mitybos ypatumai. Mitybos įpročius formavo aplinkos veiksniai: klimatas, socialinė aplinka, ekonomika, kultūra. Šiuo metu maistą sudaro natūralūs ir perdirbti, kulinariškai apdoroti augaliniai ir gyvuliniai maisto produktai, dirbtinis ir sintetinis maistas.
Vartojamo maisto kokybė ir kiekybė įvairiose šalyse labai skiriasi. Per 500 milijonų žmonių daugelyje neturtingų šalių kenčia dėl maisto trūkumo ir nepilnavertės mitybos. Stokojant baltymų, vitaminų, mineralinių medžiagų lėčiau vystosi organizmas, lėčiau auga kaulai, pakinta kaulų struktūra. Jau XIX amžiuje pastebėta, kad netinkamai maitinantis atsilieka vaikų fizinis vystymasis, o suaugusiojo organizmas yra mažiau pajėgus fiziniams krūviams, imlesnis ligoms.
Mityba turi įtakos fiziniam bei protiniam darbui, nes maisto meždžiagos teikia organizmui esminius veikliuosius komponentus, be kurių neįmanoma normali organizmo veikla.

Maisto produktai – įvairūs dažai, konservantai, tirštikliai, stabilizatoriai ir kitos medžiagos, vartojamos maisto produktams suteikti patrauklesnę išvaizdą, pailginti jų vartojimo trukmę, gali kelti pavojų maisto vartotojų sveikatai. Iki šiol nėra išsamių tyrimų apie maisto stabilizatorių, konservantų bei kitų medžiagų keliamą riziką. Atlikti tyrimai su gyvuliukais parodė, kad ilgalaikis tam tikrų maisto priedų vartojimas yra toksinis, kelia genotoksinę riziką. Tačiau nėra įrodyta, kad nuolatinis maisto priedų vartojimas gali didinti vėžio ir apsigimimų riziką žmonėms. Padidinto jautrumo žmonėms gali kilti alerginės reakcijos.
Šiandien maisto produktai jau nebeįsivaizduojami be įvairių priedų, nes be jų ledai, saldumynai ar net kai kurie pieno produktai būtų be skonio, o parduotuvėje pirktos salotos sugestų vos po kelių valandų. Nepaisant to, kad maisto gamintojams leidžiama naudoti tik Sveikatos apsaugos ministerijos patvirtintus priedus ir visos į maisto produktus dedamos medžiagos yra griežtai kontroliuojamos, apie konservantus bei kitokius maisto priedus sklando pačių įvairiausių gandų. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2006-04-13
DalykasChemijos referatas
KategorijaChemija
TipasReferatai
Apimtis11 puslapių 
Literatūros šaltiniai4
Dydis18.25 KB
AutoriusRasa
Viso autoriaus darbų1 darbas
Metai2006 m
Klasė/kursas2
Švietimo institucijaLietuvos Kūno Kultūros Akademija
Failo pavadinimasMicrosoft Word Chemine maisto tarsa ir jos sukeliami sveikatos sutrikimai [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Referatai
  • 11 puslapių 
  • Lietuvos Kūno Kultūros Akademija / 2 Klasė/kursas
  • 2006 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą